iconische spelers utrechtIconen Nieuws 

Dit zijn de vijf grootste helden die FC Utrecht ooit heeft gehad

FC Utrecht is toch wel een van de best presterende middenmoters van de Eredivisie. Met een rijke geschiedenis van bijzondere en herkenbare spelers die vanuit de Galgenwaard hun vleugels uit hebben kunnen slaan naar internationale competities en clubs. Van sommige spelers vergeet je soms zelfs dat ze ooit bij FC Utrecht zijn begonnen, zoals Willem van Hanegem en Dirk Kuijt. Allebei bekende namen die vooral geassocieerd worden met Feyenoord, maar zonder FC Utrecht is het maar de vraag of zij ooit zo groot en bekend zouden zijn geraakt.

Maar wat zijn nu de grootste helden die er vanuit de Utrechtse club in het betaald voetbal terecht zijn gekomen? Iedereen heeft wel een andere speler als grote held, helemaal als je zelf speelt en iemand kiest die op dezelfde positie speelt. Daarom is deze lijst bedoeld om te kijken wie van de (voormalig) FC Utrecht spelers nu kan behoren in de Hall of Fame van de club.

Per positie wordt er gekeken naar wie in de korte maar rijke geschiedenis van de club gezien kan worden als de grote naam om naar op te kijken. De lijst is gebaseerd op de spelers positie in het elftal, hoe goed de speler was en wat hem nu zo bijzonder maakt.

De keeper: Hans van Breukelen

We beginnen de selectie van de beste namen van FC Utrecht vanaf het eigen goal en gaan dan door richting de middenlijn. Als we iemand moeten kiezen die gezien kan worden als het grote voorbeeld voor Utrechtse keepers, dan komt Hans van Breukelen direct onder de lat bij ons te staan. De geboren en getogen Utrechter kwam via zijn amateurclub bij Utrecht terecht en maakte hier een onvergetelijke indruk.

In het seizoen van 1976/1977 stond Van Breukelen voor het eerst onder de lat bij Utrecht. Hier speelde hij zo goed dat hij in 1982 naar Engeland vertrok om te spelen bij Nottingham Forest. In 1984 kwam hij terug naar Nederland, maar ging spelen bij PSV, waarmee hij medeverantwoordelijk was voor meerdere landstitels.

Van Breukelen is met name beroemd om zijn prestaties in het nationaal elftal. Zo was hij van onschatbare waarde in het succesteam van het EK ’88, waarin hij een van de belangrijkste strafschoppen wist tegen te houden. Van Breukelen groeide uit tot expert strafschoppen stoppen, zelfs tot op het niveau dat andere bekende keepers als Van der Sar spreken van een ‘Van Breukelen-momentje’, wanneer ze de beslissende strafschop tegenhouden.

In de verdediging: David di Tommaso

Utrecht leverde niet alleen Nederlandse spelers aan buitenlandse clubs, het had ook buitenlandse spelers die voor eigen succes zorgde. David di Tommaso is een bekend voorbeeld hiervan. De Fransman werd in 2004 gekocht van CS Sedan Ardennes, waar hij een goede verdediger bleek te zijn. Hij scoorde zelf niet, maar “DiTo” is wel snel tot icoon uitgegroeid.

Dit kan mede komen doordat Di Tommaso slechts een jaartje heeft gespeeld voor de club, omdat vlak na de gewonnen wedstrijd tegen Ajax de Fransman een hartaanval kreeg en overleed in zijn slaap. Als eerbetoon werd er een speciale ceremonie gehouden en wordt er bij de club niet meer met zijn rugnummer 4 gespeeld. Ook is er een herdenkingsbeeld van hem te zien aan de Bunnikside en werd er in 2007 een Memorial Match ter ere van hem gehouden. Alleen al door de impact die zijn overlijden had verdient DiTo een plek in deze lijst.

Op het middenveld: Jan Wouters

Jan Wouters werd ook wel de man met de kromme benen genoemd en behoorde net als Van Breukelen onder het topteam van 1988. Ook stond hij bekend als Lee Wouters, vanwege dat hij vaak een elleboogstoot uit durfde te delen net als de zanger Lee Towers. Toch is zijn reputatie niet alleen negatief.

Met FC Utrecht won Wouters de KNVB Beker in 1985. Ook met Ajax en PSV lukte het om de KNVB Beker in de wacht te slepen. Op internationaal niveau scoorde hij ook goed. Zo zat hij zoals gezegd in het Nederlands elftal van 1988 en won hij met Ajax de UEFA Cup en Europacup II eenmalig. Na zijn spelerscarrière maakte hij nog furore als assistent-trainer bij Feyenoord door twee keer de KNVB Beker te winnen en in 2017 zowel de Eredivisie Titel als de Johan Cruijff Schaal in de wacht te slepen.

Individueel was Jan Wouters ook succesvol. Zo won hij de titel Voetballer van het Jaar in 1990. Ook toen hij voor Bayern München speelde won hij de titel Ploeg van het Jaar 1992/1993 van het tijdschrift Kicker. Met deze titels op naam kan Wouters niet ontbreken in ons team.

In de spits: Leo van Veen

Als we het dan toch over de beste spelers van FC Utrecht hebben, dan kan Mister Utrecht natuurlijk al helemaal niet ontbreken. Hij begon al bij DOS toen de club nog niet was gefuseerd en heeft zowel als speler en als trainer veel betekent voor de club.

Van Veen speelde 391 wedstrijden in het shirt van FC Utrecht, scoorde 146 keer en werd acht seizoenen lang topscorer in de Eredivisie. Met deze statistieken is het gewoon niet te bedenken dat Leo van Veen niet in de lijst toegevoegd zou kunnen worden. In de Galgenwaard is zelfs een aparte ruimte naar hem vernoemd, dus we kunnen wel zeggen dat Van Veen, ondanks dat hij voor veel verschillende clubs heeft gespeeld en gewerkt, toch een speciaal plekje in het hart van FC Utrecht heeft.

Lang de lijn: Foeke Booy

Tot slot moeten we natuurlijk ook kijken naar welke trainer gezien kan worden als de beste. Op ieder goed schip heb je een goede kapitein nodig en voor FC Utrecht is dit niemand minder dan Foeke Booy.

Als speler heeft Foeke Booy nooit bij Utrecht gezeten, waardoor hij vooral als speler bekendstaat bij clubs als SC Cambuur en De Graafschap. Als trainer heeft hij Utrecht geleid in 2000 tot 2007, waarvan de eerste twee jaar als assistent-coach. In 2009 kwam hij terug bij Utrecht als technisch directeur en bleef dit toen tot en met 2012, waarna hij naar Brugge en Go Ahead Eagles ging. Booy wordt gezien als de meest succesvolle trainer die FC Utrecht gehad heeft. Zo werd onder andere meermaals de Amstel Cup onder zijn leiding gewonnen. Als er één trainer is die het allstars-team van de Domstad zou kunnen leiden, is hij het wel.

Related posts

Leave a Comment