soccer player redIconen Nieuws 

David di Tomasso: de Fransman die nooit vergeten wordt

David di Tomasso is een speler die bij de club en de fans van FC Utrecht altijd een plekje in het hart zal houden. De Fransman, die vaak liefkozend DiTo werd genoemd heeft niet lang bij de club kunnen spelen, maar de tijd dat die er heeft gespeeld, en eigenlijk nog beter de tijd erna, hebben meer dan genoeg indruk gemaakt om door iedere Utrechter geëerd te worden.

Van Monaco naar Utrecht

Di Tomasso begon zijn voetbalcarrière in 1997 bij AS Monaco. Hier wist hij goed mee te spelen, maar echt naam maken leek maar niet te lukken. Zo scoorde hij nooit een doelpunt in de 14 duels die hij voor de Monegaskische club in de verdediging stond. Na vier jaar ging de Fransman geboren in een plaatsje langs de rivier de Rhône terug naar zijn geboorteland om te spelen bij CS Sedan Ardennes, een club helemaal in het noorden van het land vlakbij de Belgische grens. Hier wist hij wel enkele doelpunten te scoren. Di Tomasso bleek een belangrijke toegevoegde waarde voor de club en speelde elk sportseizoen minimaal 20 wedstrijden.

In 2004 werd Di Tomasso overgekocht door FC Utrecht. Hier had hij als functie dat hij de rol moest invullen van Patrick Zwaanswijk, die naar Oita Trinita in Japan was vertrokken. DiTo bleek dit als geen ander te kunnen. Hij speelde 31 wedstrijden en ondanks dat hij hier geen doelpunt scoorde bleek hij van hoog belang voor de club te zijn. De club won zelfs met hem in de basis de Johan Cruijff Schaal. In dit jaar werd hij ook gekroond tot speler van het jaar. David speelde ook in 2005 voor FC Utrecht, maar hier kwam abrupt een einde aan.

Overlijden

In de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 november 2005 overleed Di Tommaso in zijn slaap aan een hartaanval. Het weekend ervoor had hij nog met zijn FC Utrecht thuis gewonnen van Ajax met 1-0. DiTo was nog maar 26 jaar en speelde pas een jaar voor de Utrechtse club.

Het geluk van de overwinning werd al snel omgezet in een gevoel van rouw. Op donderdag 1 december werd er daarom een speciale herdenkingsceremonie gehouden in de Galgenwaard, met alle teamleden, de 14 duizend supporters van de club en de nabestaanden van Di Tommaso. Ook de jeugdteams van FC Utrecht bewezen een laatste eer aan de overleden verdediger. Ook in de volgende competitiewedstrijd op 11 december werd stilgestaan bij het overlijden van Di Tommaso. Zo droeg het grootste gedeelte van de aanwezigen van zowel FC Utrecht als van de tegenstander FC Groningen zwarte kleding en begon de wedstrijd met een minuut stilte.

Hommages

Zelfs na het eerbetoon in de Galgenwaard en tijdens de wedstrijd tegen Groningen bleef FC Utrecht DiTo herdenken. Een van de belangrijkste punten was dat er voortaan geen andere spelers van de club mochten spelen met rugnummer 4, het nummer dat Di Tomasso had toen hij bij de club zat. Zijn oude werkgever CS Sedan Ardennes volgde het voorbeeld en deed hetzelfde met Davids rugnummer toen hij in Sedan speelde, 29.

In 2013 kwam er ook een borstbeeld van DiTo in het stadion te staan. Deze pronkt nu voor de ingang van het supportersvak de Bunnikside.

Eerbetoon in wedstrijden

Ook zijn eerste club AS Monaco deed mee aan een eerbetoon en speelde op 23 maart 2007 een speciale wedstrijd tegen Utrecht. Deze wedstrijd werd de David Di Tommaso Memorial Match genoemd en werd gespeeld in de Galgenwaard. De opbrengst van de wedstrijd werd direct aan de familie van DiTo gedoneerd. Speler van Monaco Gaël Givet organiseerde daarnaast ook een inzamelingsactie met de voetbalshirts van bekende spelers om deze vervolgens te veilen. Ook dit geld ging naar de familie.

Verder heeft Utrecht een speciale band op dit gebied met Vitesse. Alle uitwedstrijden die tegen de club in het Gelredome worden gespeeld staan in het teken van Di Tommaso en Groninger Theo Bos. Bos overleed aan kanker en daardoor wordt het geld dat met deze wedstrijd wordt verdiend en speciaal wordt ingezameld gedoneerd aan het KWF Kankerbestrijding voor onderzoek naar alvleesklierkanker, uit naam van de overleden spelers.

Ondanks dat Di Tommaso niet veel heeft gescoord in zijn voetbalcarrière, heeft zijn loopbaan een grote impact gehad op de mensen die met of tegen hem hebben gespeeld of mee gewerkt hebben. Zelfs de nieuwste generatie spelers en fans zullen DiTo niet zo snel vergeten.

Related posts

Leave a Comment