FC utrecht balHistorie Nieuws 

Het seizoen 2012/2013: één van Utrechts beste jaren

FC Utrecht behoort al jaren tot de subtoppers van de Eredivisie. Vrijwel altijd eindigt de club in het linkerrijtje, maar het ene jaar eindigt het hoger dan het andere jaar. Het seizoen 2012/2013 was één van die jaren. Sommige kenners zijn het er over eens dat Utrecht zelfs nog hoger had kunnen eindigen met een beetje geluk. Zo goed zat de selectie dat jaar in elkaar. Al vanaf de 6e speelronde kwam FC Utrecht op plek 5 terecht, waarna de club het hele seizoen alterneerde tussen de plekken 4, 5 en 6. De club eindigde als 5e, waarna het team via de play-off Europees voetbal wist te behalen. Hoe kwam het dat het seizoen 2012/2013 zo’n succesvol jaar voor FC Utrecht werd?

Een uitstekende selectie in het seizoen 2012/2013

Het scheelt een slok op een borrel wanneer je als club beschikt over goede spelers. Dat is een prima fundament om een seizoen op te bouwen. Aan de hand van de tactieken van de coach en de vorm van de dag van de spelers zal vervolgens blijken hoe goed het geheel samen komt. Dit was zeker het geval bij het FC Utrecht van het seizoen 2012/2013. Laten we een aantal van de belangrijkste spelers voor je op een rijtje zetten:

Jacob Mulenga: clubtopscoorder van het seizoen werd de Zambiaanse aanvaller Jacob Mulenga met 14 goals in totaal. FC Utrecht is geen club die de topscoorder van de Eredivisie levert, dus 14 goals is een prima aantal voor een spits van deze club. Bovendien werd er dit seizoen veel gescoord door middenvelders.

Robbin Ruiter: niet alleen aanvallend ging het goed, maar ook verdedigend stond de boel goed. Voor een verdediging is het fijn om een keeper te hebben waar je op kunt bouwen, en dat was zeker het geval bij Robbin Ruiter. Wij durven zelfs te stellen dat de keeper het beste seizoen in zijn carrière beleefde.

Mike van der Hoorn: de verdediging stond als een huis, en dat was ook te danken aan verdediger Mike van der Hoorn. Niet voor niets verdiende deze verdediger een transfer naar Ajax en behaalde hij de voorselectie van het Nederlands Elftal. Van der Hoorn kreeg uiteindelijk de David di Tommaso trofee als beste speler van het seizoen.

Edouard Duplan: De Franse vleugelaanvaller Duplan was tevens één van de uitblinkers van dit seizoen. Hij was de man van de assists. Het was jammer dat deze speler relatief vaak geblesseerd was.

Cedric van der Gun: Van der Gun stond altijd bekend als het eeuwige talent. Hij brak bij Ajax niet door, maar hij liet soms mooie dingen zien. De potentie was er, en het was bij FC Utrecht dat deze potentie eruit kwam. Hier beleefde de aanvallende middenvelder zijn beste periode als voetballer. Op zijn best was het echt genieten van deze speler.

Het missende puzzelstukje diende zich in de tweede seizoenshelft aan. Toen kocht FC Utrecht Jens Toornstra van ADO Den Haag. De middenvelder liet zich meteen gelden aan de hand van zowel goals als assists. Aan de hand van deze speler wist FC Utrecht 11 keer te winnen tijdens de tweede seizoenshelft. In totaal werd er 19 keer gewonnen, wat een clubrecord was. Daarnaast werd het hoogste puntentotaal (63 punten in totaal) geëvenaard, oftewel: dit was het beste seizoen van FC Utrecht ooit. Jens Toornstra wist via FC Utrecht het Nederlands Elftal te halen. Later verdiende hij een transfer naar Feyenoord, waar hij nog jaren zijn talenten zou etaleren en kampioen met de club werd.

Een top seizoen… zonder winst op Ajax

De aartsrivaal van FC Utrecht is Ajax. De club weet zich altijd net dat beetje extra op te laden voor wedstrijden tegen de Amsterdamse club. Dit levert soms opvallende resultaten op, zoals de 6 – 4 overwinning in 2011. Hoe slecht het seizoen ook gaat, een overwinning op Ajax maakt de boel toch een beetje goed. Des te meer jammer is het dat FC Utrecht in het seizoen 2012/2013 geen enkele overwinning op deze club wist te behalen. In de competitie waren er twee gelijke spelen: 1 – 1 en 0 – 0. Daarnaast werd FC Utrecht in de beker uitgeschakeld door Ajax. Een klein smetje op een mooi seizoen. Een overwinning op Ajax had 2012/2013 net wat meer gloed gegeven.

Trainer Jan Wouters stuwt de ploeg naar hoge hoogtes

Natuurlijk scheelt het een hoop als je over goed spelersmateriaal beschikt. Maar het is aan de trainer om hier een geheel van te maken. Dit lukte trainer Jan Wouters uitstekend tijdens het seizoen 2012/2013. Wouters was vanaf 2011 assistent-trainer bij de club, waarna hij promoveerde naar de functie van hoofdtrainer na het ontslag van Erwin Koeman tijdens het seizoen 2011/2012. Deze rol zou hij blijven vervullen tot 2015, waarna hij na een Turks avontuur als assistent-trainer aan de slag ging bij Feyenoord. Alhoewel Jan Wouters een rol in de luwte prefereert, heeft hij toch mooie dingen laten zien als hoofdtrainer van FC Utrecht. Het seizoen 2012/2013 was ook zijn beste jaar als coach.

Europees voetbal na play-offs

Vroeger was een 5e plek genoeg om rechtstreeks Europees voetbal te behalen. Sinds de invoering van de play-offs is dit niet meer het geval. FC Utrecht moest dus nog twee tegenstanders verslaan om Europa in te mogen gaan. SC Heerenveen werd over twee wedstrijden met gemak verslagen. De grootste uitdaging stond te wachten in de volgende ronde. FC Utrecht moest het namelijk opnemen tegen voormalig kampioen FC Twente. De eerste wedstrijd in Enschede werd met 2 – 0 gewonnen. Tijdens de tweede wedstrijd werd het nog spannend, want FC Twente kwam met 2 – 1 voor te staan en er waren mogelijkheden op meer. Uiteindelijk was deze 2 – 1 nederlaag genoeg om Europees voetbal in de wacht te slepen. Een mooie kers op de taart van een uitstekend seizoen.

Sinds die tijd doet FC Utrecht steevast mee om de strijd om de play-offs. Het ene jaar eindigen ze wat hoger dan het andere jaar, maar er is nog geen seizoen geweest dat het jaar 2012/2013 overtroffen heeft. Toch is de ambitie er om het de top 4 (Ajax, PSV, Feyenoord en AZ) moeilijk te gaan maken. Of dit ook gaat lukken, zal de tijd ons leren. Misschien kan de club een voorbeeld nemen aan het team van het seizoen 2012/2013.

Related posts

Leave a Comment